maandag 24 januari 2022

Goede perspectieven en toch geen bankkrediet?

 

U wilt graag een bankkrediet aanvragen en u heeft goede perspectieven, maar de bank besluit toch om geen bankkrediet aan u te verlenen. Wat nu? U had er een beetje op gehoopt aangezien u goede perspectieven heeft, dus wat is hier de beste oplossing voor?

U heeft goede perspectieven en toch geen bankkrediet?

Het kan soms voorkomen. U bent bijvoorbeeld ondernemer. U heeft vijf jaar lang een succesvolle zaak en u heeft goede perspectieven, maar toch krijgt u geen bankkrediet. Hoe kan dit? De bank zal natuurlijk hier veel redenen voor hebben, maar het kan voor u niet zo belangrijk zijn. Het enige wat u wilt, is een bankkrediet afsluiten.

Banken bekijken aanvragen van bankkredieten altijd een beetje door een donkere bril. Dit betekent dat ze altijd uitgaan van de meest slechte situatie, wat voor u als ondernemer is dat u uw onderneming failliet gaat. Banken zijn over het algemeen niet zo happig op het verlenen van bankkredieten aan ondernemers. Er kan namelijk van alles verkeerd gaan.

Zijn er dan andere alternatieven dan een bankkrediet?

Ja die zijn er zeker. Naast banken zijn er ook ander kredietverleners actief op de markt. Veel van deze aanbieders zijn alleen op het internet te vinden. Deze kredietverleners hebben vaak geen panden in Nederland staan en zijn alleen op internet actief. U kunt dan ook vaak leningen afsluiten via de websites van deze kredietverleners.

Op de websites van deze kredietverleners kunt u aangeven wat voor lening u wilt aanvragen. Vaak kunt u al meteen zien hoeveel u per maand kwijt bent aan het aflossen van uw lening. Al deze dingen kunnen u helpen om een goede keuze te maken. Wanneer u een lening heeft afgesloten, zult u een brief thuis gestuurd krijgen. Deze zult u moeten ondertekenen en dan heeft u in principe een lening afgesloten.

Alternatieven voor normaal bankkrediet?

Soms komt het voor dat een bank je kredietaanvraag afwijst. In dat geval is het natuurlijk niet zo dat je niet aan geld kan geraken. Er zijn enkele alternatieven waarvoor je kan kiezen. Op die manier kan je toch geld ter beschikking krijgen. Vaak komt het voor dat bedrijven een kredietaanvraag indienen en dan geweigerd worden.

Voor hen is geld vinden van uiterste noodzaak en daarom zijn deze alternatieven ook zo belangrijk. Particulieren kunnen natuurlijk een sociale bank contacteren en proberen hier hulp te zoeken, maar ondernemers zijn hier natuurlijk niet welkom. Voor hen zijn er gelukkig andere mogelijkheden waar we even dieper op ingaan.

Welke alternatieven zijn er?

Allereerst is er de microfinanciering. Dit mag niet verward worden met het algemene begrip zoals een minilening via sms, waarbij leningen onder de 100 euro bedoeld worden. In dit geval gaat het om een specifiek krediet tot maximaal 50.000 euro dat bedoeld is om een startende ondernemer te helpen. Hij wordt dan ook gecoacht tijdens het afbetalen en krijgt allerhande handige tips om later, als een groter krediet nodig is, dit zonder problemen te kunnen afbetalen.

Het is dus een zeer goed alternatief voor beginnende ondernemers. Voor ondernemers zijn er meer mogelijkheden om snel liquiditeit te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan factoring van een payday minilening of van Das Factoring. Hierbij geeft de ondernemer zijn volledige facturatie uit handen en krijgt altijd zijn rekeningen betaalt. Uiteraard ontvangt het factoringbedrijf wel een percentueel aandeel hierover.

Naast microfinanciering bestaat er ook crowdfunding. Dit is een alternatieve manier van financiering waarbij geen bank, maar investeerders worden gecontacteerd. Zij worden rechtstreeks aangesproken door het bedrijf dat geld nodig heeft en kunnen dan bepalen als ze al dan niet willen investeren. Vaak verloopt dit proces via het internet.

Het komt er dus op neer dat een bankkrediet niet de enige oplossing is om aan krediet te geraken. Particulieren kunnen kiezen voor een sociale bank en bedrijven hebben nog altijd meerdere mogelijkheden. Zij kunnen een microfinanciering, waarbij ze ook worden begeleid, aangaan, of ze kunnen aan crowdfunding doen. Bij de laatste vorm worden geen financiële instellingen, maar investeerders aangesproken die zelfstandig beslissen het project al dan niet te financieren.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten